O festivalu

PXXP•XXV: Spekulacija in razkroj

PXXP•XXV: Spekulacija in razkroj predstavlja 25. edicijo mednarodnega festivala sodobnih umetniški praks Pixxelpoint, ki ga soorganizirata Kulturni dom Nova Gorica in Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana v okviru Evropske prestolnice kulture GO! 2025 Nova Gorica – Gorica.

Festival pod umetniškim vodstvom Janeza Fakina Janše raziskuje potencial fikcije za ponovno vzpostavitev razmerja z nepopravljivo razdejanim svetom skozi mednarodno razstavo na štirih prizoriščih, eksperimentalni program razprav, avdiovizualni in glasbeni program, serijo podkastov, eseje in delavnice.

Kakšen je potencial mejnih oblik subjektivnosti?

Kako učinkovito reprogramirati naše pripovedi o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti?

Ali medgeneracijski dialog lahko prepreči propad preteklosti in sedanjosti omogoči, da si zamišlja nove vizije prihodnosti?

Kako kulturni dogodek lahko naslovi tradicionalne, binarne dihotomije, kot so online/offline, preteklost/sedanjost, virtualno/realno?

To je le nekaj ključnih vprašanj, ki jih PXXP•XXV naslavlja s svoje edinstvene pozicije kot dogodek v dveh mestih ter državah, ki raste na nekdanji državni in kulturni meji ter tako sooblikuje vizijo nove Evrope brez meja. Festival ta vprašanja odpira skozi sodelovalni program, ki združuje generacije, kulturne kontekste in družbene prostore, pri čemer se opira na široko mrežo udeležencev in oblikovanje posameznih sklopov prepušča številnim vabljenim kuratoricam in kuratorjem.

Letošnji festival je svoje ime dobil po naslovu osrednje razstave Spekulacija in razkroj, ki jo kurira Maja Burja in prostorsko oblikuje Tamara Lašič Jurković, poteka pa v prostorih Mestne galerije Nova Gorica, Galerije Agorè, Galerije Tir in Carinarnice ter predstavlja deset umetnikov in umetniških skupin iz petih evropskih držav. Po besedah kuratorke »[s]edanji trenutek zaznamuje občutje izgube, preteklost, sedanjost in prihodnost pa je težje razvozlati kot kdaj koli prej. Medtem ko se predstave o nekoč odprti prihodnosti spreminjajo v čedalje bolj brezizhodne obete, sta poglavitni preostali sili v svetu vztrajen razkroj in nebrzdana spekulacija«. Na novo apropriirana in zasnovana kot ustvarjalna procesa, spekulacija in razkroj »postaneta odprtina za raziskovanje alternativnih tokov preteklosti, sedanjosti in prihodnosti, ki sprejemajo prelome, motnje in neznana znamenja sedanjega trenutka, da bi oblikovali množico vzporednih svetov«.

Razstavo spremlja hibriden, online/offline program razprav in performansov, ki ga kurirajo Dominik Vrabič Dežman, Klara Debeljak, Maks Valenčič in Jan Kostanjevec, nastal pa je v sodelovanju z raziskovalnim projektom THE VOID, ki se osredotoča na taktični video ter avdiovizualno založništvo na praksi temelječih raziskav in poteka na Inštitutu za mrežne kulture na Univerzi za uporabne znanosti v Amsterdamu pod vodstvom Tommasa Campagne in Jordija Viaderja Guerrere.

THE VOID – ki izvaja tudi delavnico za študente – s pomočjo pretočnih vsebin in internetnih estetik ustvarja hibridni prostor za pogovor in sodelovanje, s čimer se zoperstavlja standardizaciji prevladujoče medijske estetike. Dva pogovorna dogodka, ki raziskujeta preobrazbeni potencial prostorske nadgradnje in časovnega razkroja ter razmerje med kulturno produkcijo in dostopnimi pogoji izražanja, se prepletata z glasbenim programom, ki ga kurira Jaša Bužinel in ki doprinaša k medgeneracijski odprtosti festivala, saj predstavlja tako obetavne kot že uveljavljene glasbenike z različnimi glasbenimi jeziki in ozadji.

Celoten program pozorno spremljata multidisciplinarna umetnica Urša Rahne, ki s svojo fotoreportažo ureja rubriko »Vajb« na spletišču festivala, in Sonja Grdina, ki skozi različne kanale v realnem času obvešča spletno skupnost in komunicira z njo.

Še pred začetkom festivala Univerza v Novi Gorici gosti delavnico o ustvarjanju in oblikovanju iger v štirih delih, ki jo vodi Brin Žvan in ki se zaključi s študentsko razstavo. Poleg tega se festival razteza v času in prostoru s serijo podkastov Prihodnost za nami, ki jo je blogerka, umetnostna kritičarka in kuratorka Régine Debatty zasnovala kot serijo pogovorov z uveljavljenimi mednarodnimi umetniki o problematiki trajnosti in zastarelosti, ki je neločljiv del sodobne (medijske) umetnosti. V okviru festivala, kjer so sodelujoči umetniki ter kuratorji generacijsko precej mladi, se serija podkastov navezuje na prejšnjo generacijo umetnikov, pri čemer njihovo sporočilo o novosti, času in razkroju posreduje skozi mejni prostor prekinjajočega se poslušanja.

Poleg tega 25. festival Pixxelpoint spremlja še katalog, ki ga urednik Rok Kranjc ter oblikovalca Federico Antonini in Simone Cavallin predstavijo kot papirnato časovno kapsulo v upanju, da bo spekulacije projekta uspel ohraniti onkraj časovnosti in razkroja.