Špela Petrič

Inštitut za neopazne jezike: Branje ustnic


Postavitev sledi raziskavi iz bližnje prihodnosti, objavljeni v reviji Science, v kateri so znanstveniki opisali prvo pomenljivo izmenjavo med rastlino in človekom. Lucidno zastavljen poskus zahteva izjemno potrpežljivost in popolno predanost z obeh strani: po 18 letih vzajemnega učenja se rastlina rodu Tradescantia in človeška raziskovalka priučita znakov druga druge. Poročilo opisuje, kako rastlina in raziskovalka vzpostavita pomenski stik prek asociativnega učenja in svetlobe ter z branjem ustnic; iz znakovja za 'več', 'manj' in 'prenehaj' kasneje izpeljeta dovolj kompleksen kod, da lahko njuno izmenjavo označimo kot pogovor.

Na Inštitutu za neopazne jezike smo uspeli zaobiti desetletja vztrajnega dela in s pomočjo naravne in umetne inteligence pokukati v psiho rastlin. Z natančnim opazovanjem njihovih tisočerih mikroskopskih ustnic lahko zaslutimo, kaj govorijo.

Špela Petrič je slovenska novomedijska umetnica in bivša znanstvena raziskovalka, ki trenutno živi in dela med Ljubljano in Amsterdamom. Njena praksa je večvrsten podvig, kompozit naravoslovja, wetware medijev in performansa. Oblikuje umetniške eksperimente, ki udejanjijo nenavadne relacijskosti, da bi razkrili ontološko in epistemološko podlago naših (bio)tehnoloških družb in izzvali obseg obstransko možnega. Večina njenih novejših del se osredotoča na rastlinsko življenje. Predstavila se je na številnih festivalih, razstavah in izobraževalnih dogodkih. Za svoje delo je prejela tudi različne nagrade, med drugim Beli Aphroid za izjemne umetniške dosežke, nagrado Bio Art & Design in nagrado za odličnost na Ars Electronici.

//spelapetric.org