Matthew Biederman, Marko Peljhan

Zvezdna dolina (Sirius)


Postavitev Zvezdna dolina (Sirius) je del evolutivnega kompleta orodij, ki ga Peljhan in Biederman že dvajset let razvijata z mislijo na vnovično preiskovanje in redefiniranje našega odnosa do političnih, filozofskih in fizičnih pogojev (obravnave in uporabe) elektromagnetnega spektra. Delo uporablja dva oddajnika, dve iskrišči, ki oddajata v medsebojnem dialogu. Vodi ju algoritem umetne inteligence, ki se je učil na poimenovanjih in opisih programov, aktivnosti, vaj in varnostnih protokolov za občutljive informacije pri NATU in Ministrstvu za obrambo ZDA.

Nevronska mreža samodejno tvori imena in opise teh vojaških operacij in se delno navdihuje po protokolu NICKA (Code Word, Nickname, and Exercise Term System), ki ga je leta 1975 sprejelo vodstvo vseh ameriških oboroženih sil. Imena in opise, ki si jih izmisli, oddaja v Morsejevi abecedi prek iskrišč v širokem frekvenčnem področju. Delo obravnava trenutno stanje kodiranja, dekodiranja, skrivnostnosti in transparentnosti delovanja sodobnega vojnega ustroja. Sopostavitev enega prvih in najosnovnejšin načinov brezžične komunikacije in sodobnega razvoja računalniških procesov odpira pogled na pokrajine skrivnostnosti in na vprašanje njihovih odgovornosti.

Produkcija: Zavod Projekt Atol, Ljubljana

S podporo Ministrstva za kulturo, Evropske mreže za avdiovizualno ustvarjanje ENCAC, Conseil des arts et des lettres de Quebec, Canada Council for the Arts, Mestne občine Ljubljana – Oddelka za kulturo in Systemics Lab (MAT, UCSB).

Matthew Biederman od leta 1990 deluje v različnih medijih in miljejih, arhitekturah in sistemih, skupnostih in na kontinentih. Ustvarja dela, v katerih svetloba, prostor in zvok zrcalijo zapletenost percepcije in politike. Od leta 2008 se kot soustanovitelj Iniciative za arktično perspektivo skupaj z Markom Peljhanom posveča zlitju tradicionalnih znanj s pomočjo novih tehnologij, da bi tako dosegli večjo avtonomijo polarne regije. Kot rezidenčni umetnik je deloval pri številnih inštitucijah in zavodih, med drugim večkrat pri Centru za eksperimentalno televizijo, CMU-jevem CREATE laboratoriju, na Wave Farm in številnih drugih. Njegova dela so bila med drugim razstavljena na Lyonskem bienalu in Istanbulskem bienalu oblikovanja, v Tokijskem muzeju fotografije, na ELEKTRI, MUTEKU, Montrealskem bienalu (Musee des Arts Contemporain), Bienalu digitalne umetnosti (BIAN, Montreal) in na Artissimi (Torino).

Marko Peljhan je gledališki in radijski režiser, konceptualni umetnik in raziskovalec. V 90-ih letih je ustanovil ali soustanovil številne še vedno delujoče umetniške organizacije, na primer Projekt Atol in enega izmed prvih medijskih laboratorijev v Vzhodni Evropi, LJUDMILO. Za svoje delo je prejel številna priznanja, med drugim skupaj s Carstenom Nicolaiem zlato Niko na Ars Electronici leta 2001, njegova dela pa so bila deležna vrste mednarodnih predstavitev na bienalih (Benetke, Lyon, Istanbul, Gvangdžu itd.) in festivalih, na Documenti, razstavi ISEA, Ars Electronici ter v muzejih in umetniških ustanovah po vsem svetu (YCAM, ICC-NT, PS.1. MOMA, GARAGE itd.). Na Univerzi Kalifornije Santa Barbara je profesor in direktor laboratorija MAT Systemics Lab, na UCSB pa vodja programa medijskih umetnosti in tehnologije. Na radijskih valovih je znan kot S54MX.

//ladomir.net