Sašo Sedlaček

Om za kovanec


Vzpon umetne inteligence in avtomatizacija dela bosta kmalu privedla do spremembe vrednosti človeškega ne-dela. Performans Om za kovanec je zagon platforme za veriženje podatkovnih blokov Oblomo, katere cilj je ne-delo pretvoriti v vrednost. Pri projektu gre za razvoj sistema na podlagi veriženja podatkovnih blokov, v katerem sodelujoči rudarijo kriptovaluto Oblomo, in sicer tako, da dokazujejo svoje mirovanje, sedenje, meditiranje ali ležanje pred napravami, pri katerem jih opazuje programska oprema za rudarjenje, podprta s strojnim učenjem.
Om za kovanec je prva faza (rudarjenje) projekta Oblomo, v kateri se ustvarja surovina za kovance. V tem protokolskem performansu trije neaktivni posamezniki (rudarji), zatopljeni v globoko meditacijo, izvajajo mantro pred občinstvom in pod budnim očesom programa za strojno učenje. Ta protokol se uporablja za zagotavljanje potrebne količine kovancev v obtoku in ga je treba ponoviti vsakič, ko se v sistemu pojavi potreba po novih kovancih.
Gre za prikaz inovativnega ekološkega rudarjenja kriptovalut, ki porabi zanemarljivo majhno količino električne energije. Vsi kovanci, narudarjeni v performansu, bodo shranjeni v denarnico in bodo v naslednji fazi projekta uporabljeni kot nagrada uporabnikom za mirovanje.

Produkcija: Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2019
Koprodukcija: Drugo more, Reka
Projekt je nastal v okviru Dopolavoro, dela projekta Reka 2020 - Evropska prestolnica kulture ob podpori Oddelka za kulturo mesta Reka in Ministrstva za kulturo Republike Hrvaške, ter Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Ljubljana.


Sašo Sedlaček je multimedijski in konceptualni umetnik s širokim razponom umetniškega zanimanja, raziskovanja in iskanja novih možnosti, katerega dela odlikuje vedno poudarjena igrivost. Večkrat nagrajeni umetnik je prejel nagrade VIDA 11 v Madridu, YVAA v New Yorku, nagrado Aleksandrijskega bienala, nagrado SPAPORT v Banja Luki ter je sodeloval na številnih mednarodnih prireditvah, na primer v Secesiji na Dunaju, DHDM-ju v Dresdnu, Calvertu 22 v Londonu, Ludwigovem muzeju v Budimpešti, na Tajpejskem bienalu, v Zeppelinovem muzeju v Friedrichshafnu, na Aleksandrijskem bienalu v Egiptu, v Muzejski četrti na Dunaju (MUMOK & Freiraum), ter na festivalih, kot so Ars Electronica v Linzu, berlinski Transmediale, ISEA v Dortmundu in Albuquerqueju, WRO v Vroclavu in drugih. Bil je na umetniških rezidencah slovenskega ministrstva za kulturo na ISCP v New Yorku, IAMAS na Japonskem, v Izraelskem centru digitalnih umetnosti, v Londonu in Berlinu. Je izredni profesor na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

//sasosedlacek.com