Mária Júdová, Constantine Nisidis

Kykeon


Kykeon je potopitvena izkušnja v virtualni resničnosti, ki raziskuje šamanizem kot način razmisleka o ustroju naše družbe. Navdahnjen s starodavnim znanjem javnost vabi, da sodeluje v novem ritualu.
Izkustvo v virtualni resničnosti prevprašuje izgubo empatije, čuta za skupnost in pomanjkanje skrbi za druge. Pri tem išče pot naprej ter raziskuje tradicije in življenje v plemenu. Za navdih vzame starodavne kulture in civilizacije ter ritualistične folklorne prakse, ki jih prevprašuje in nato ovrednoti kot morebiten način za nas, da se premaknemo naprej.
Starodavne šamane v maskah so dojemali kot nosilce duha maske, ki so jo v danem trenutku nosili, kot medije med duhom in plemenom. Namen maske je bil komunicirati z duhovi prednikov, nebesnimi nadnaravnimi silami ali duhom gozda, da bi tako odvrgli lastno pomembnost in identiteto. Danes pa masko nosimo, da skrijemo svojo resnično identiteto.
V Kykeonu je združenih več najnaprednejših tehnik in tehnologij, da bi nas ponesle na potovanje skozi številna stanja duha. Obiskovalci, ki si nadenejo VR masko, bodo imeli priložnost pokukati v skriti svet skozi oči šamana. Vstopili bodo v virtualni svet duhovnih bitij, nebesne mehanike in pozabljenih harmonij. Gledalec lahko ustvari in zaobjame prostor, v katerem komunicira in stopa v interakcijo s temi silami, pri tem pa lahko prebudi kak del sebe, ki ga je morda že pozabil.

Mária Júdová je neodvisna vizualna umetnica, ki že več kot desetletje raziskuje kreativni potencial tehnologije. Zanima jo predvsem presečišče digitalnih in upodobitvenih umetnosti. Ukvarja se tako z (interaktivnimi) instalacijami kot z izkustvi v virtualni resničnosti in avdiovizualnimi performansi.
Diplomirala je iz digitalnih medijev na Akademiji za umetnost (Slovaška), magistrirala pa je na Centru za avdiovizualne študije (Češka). Dela s priznanimi inštitucijami, kot na primer Choreographic Coding Lab (Nemčija), Contemporary Dance Company (Velika Britanija) in Yamaguchi Center for Arts and Media (Japonska).
Njena dela so bila predstavljena po vsem svetu, med drugim na naslednjih dogodkih: Sonar Hong Kong (Kitajska), Laboratorio Arte Alameda (Mehika), Japan Media Arts Festival (Japonska), Immersive Expressions of Siggraph (ZDA), Athens Digital Arts Festival (Grčija), Sensorium (Slovaška), Berlin Atonal (Nemčija). Nagrajena je bila na festivalih Japan Media Arts Festival, B3 Bienale (Nemčija), Nexon Computer Museum (Koreja) in Zealous (Velika Britanija).

Constantine Nisidis je vizualni umetnik, ki dela in živi v Atenah (Grčija). Čeprav dela z minimalnimi in abstraktnimi formami in strukturami, je znan kot napreden programer. V vvvv skupnosti je poznan po svojih živih programerskih performansih in interaktivnih delih, ki se naključno uničujejo in rekonstruirajo. Tako zvok kot slika sta v interakciji v resničnem času in prostoru ter nenehno prehajata med statiko in gibanjem proti neznani smeri.
Nisidis je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Atenah in študiral na ENSBA (École nationale supérieure des beaux-arts) v Parizu. Poleg tega se udeležuje delavnic in seminarjev o umetnosti, izobraževanju in tehnologiji. Sodeluje z grškimi in tujimi umetniki, vključen je bil v številne skupinske razstave v Grčiji in na tujem ter je imel tudi eno samostojno razstavo.

//mariajudova.net
//www.nisidis.com