Olivera Batajić Sretenović, Allan Siegel,
Rene Rusjan, Blaž Kosovel

Mapiranje meja 


Delavnica mreže ADRIART.CE pod vodstvom izr. prof. Olivere Batajić Sretenović (Univerza umetnosti v Beogradu, Fakulteta uporabnih umetnosti, Srbija) in z gostujočima mentorjema prof. Allanom Sieglom (Madžarska univerza likovnih umetnosti) in prof. Rene Rusjan (Univerza v Novi Gorici, Akademija umetnosti, Slovenija) ter čezmejnim vodičem Blažem Kosovelom. Sodelujeta dva ducata študentov mreže CEEPUS iz Beograda, Budimpešte, Krakova, Skopja, Rijeke in Nove Gorice.

Mapiranje meja je osemdnevna neprekinjena intenzivna delavnica, temelječa na delavnicah “mapiranja lokalnega”, ki so bile v okviru mreže ADRIART.CE (CEEPUS; www.adriart.net/ce) izpeljane vsako leto od leta 2015, med drugim v Budimpešti, Beogradu, Novi Gorici in drugod. Sodelujoči bodo povabljeni, da z različnimi umetniškimi mediji mapirajo lokalne povezave in fenomene ter si zastavljajo vprašanja in iščejo odgovore, ki jih izzovejo stvari, katere kot specifične opazijo okoli sebe in v sebi, medtem ko tavajo v somestju in prečkajo vse mogoče meje - državne, kulturne, družbene, tehnične, estetske itd.

Meje je zato treba prevpraševati kot politične, čustvene, duševne, elektromagnetne in druge fenomene. Delavnica bo imela več faz, delo pa bo potekalo v skupinah študentov in morebitnih neakademskih udeležencev iz različnih držav. Uvod v urbano somestje Nove Gorice v Sloveniji in Gorice v Italiji bo podal profesionalni vodič, študenti pa bodo ob splošnem prevpraševanju meja tavali naokrog in (na novo) mapirali urbano tkivo. Poleg pohajkovanja po odprtem prostoru in interakcije z ulicami, ljudmi, zgradbami in informacijskimi strukturami bo vsak dan potekala moderirana razprava, s katero se bo postopoma gradila struktura idej in kreativnih, umetniških akcij. Končni rezultati bodo lahko medijski material, umetniško delo, teoretični podatkovni niz ali pa samo intervencija v analognem ali digitalnem prostoru in udeleženci Pixxelpointa jih bodo zadnji dan festivala predstavili in presojali ter delili s festivalsko publiko.

Proces in rezultati delavnice bodo dokumentirani in objavljeni na Instagramu s ključniki #mtlborders, #mtlnovagorica #mtlpixxelpoint #mapinggg #Go2025 #GOBORDERLESS2025 in v letni spletni knjižni publikaciji vseh delavnic MTL. Podobni procesi bodo letos namreč potekali tudi v Beogradu in Budimpešti.

//adriart.net/ce