Jatun Risba
Koprodukcija/Co-production: STEAM Atelier (ITA)

Mpasturavacche. Kača, ki sesa mleko


“Mpasturavacche. Kača, ki sesa mleko” je performans ena-na-ena, ki ljudem omogoča, da s pomočjo nosljivih tehnologij raziskujejo senzorične sposobnosti kač. Prek osvetlitve nagonov in impulzov “reptilnih možganov” pri človeku osmisli in odpravlja sodobno odtujenost od živalskega sveta.
V času trajanja performansa sta umetnik/izvajalec in gledalec/soizvajalec povezana s “popkovino”, ki deluje kot komunikacijski kanal med obema. Obiskovalec prejme VR-očala s termično kamero, arduino ploščo in visokoobčutljivim zvočnim senzorjem, ki se nahaja v bližini ust. VR-naprava je povezana z izvajalcem, kjer tehnološko obogateno ritualno oblačilo (wearable) z mikro motorji sočasno utripa z dihanjem soizvajalca. Glasnejši kot je gledalec, močnejša sta vibracija “kače” in dialog med obema.
Delo omogoča vpogled v komunikacijske sisteme prednikov plazilcev (kač) in njihov vpliv na človekovo zaznavanje in vedenje. Intimna postavitev performansa prebuja in razkriva čutnost utelešene komunikacije in osmišljanja v človeški [in več-kot-človeški] kreaturi.
(Mpasturavacche je v južni Italiji narečno ime za nestrupeno kačo progastega goža, ki po legendi sesa kravje mleko, medtem ko ždi ovita okoli kravjih nog.)

Jatun Risba je ogledalo, ki ustvarja prostor za izkustvo sveta onkraj človeških paradigem. Risba vstopa v polje znanosti in tehnologije skozi prizmo obredne mistike in s tem odkriva poezijo in magijo v sodobnih družbah. Te 'umetnosti sebstva', ki se manifestirajo prek intervencij (actios), dogodkov, delavnic, predavanj, razstav, ustvarjajo priložnosti za spoznavanje, občo delitev in povezovanje naših razmišljujočih teles. Risbin dolgoročni projekt »MRI MS. My Resting In Myself Sane« temelji na osebni izkušnji radikalnega obhoda diagnoze multiple skleroze z ekstatičnim plesom, treningom in praksami radikalnega oboževanja (adorcizma). Po BA diplomi na NABA – Nuova Accademia di Belle Arti Milano, Risba trenutno opravlja podiplomski študij iz umetnosti in znanosti na Central Saint Martins – University of Arts London.

STEAM Atelier (Lecce, ITA) je neprofitna organizacija, ki je bila ustanovljena z namenom povezovanja umetnikov in strokovnjakov novih tehnologij za širjenje interdisciplinarnega razmišljanja in poznavanja umetnosti novih medijev.

//jatunrisba.com
//steamatelier.eu