Dejan Grba, Philippe Kocher

Študija 7/0: z napakami ustvarjena animacija


Študija 7/0 vizualizira pozicijske napake statičnega GPS-sprejemnika. Motivacija za projekt je ideja kognitivnega mapiranja kot konfiguracije posamičnih nelinearnih in nezveznih prostorsko-časovnih izkustev in njihovih rezultatov. Tehnične pomanjkljivosti oz. nepopolnosti uporabimo kot generatorje konceptualnega vhodnega materiala za nadaljnjo kreativno obdelavo in izraz, za razliko od glitch arta, ki napake običajno uporablja kot estetizirano vrhnjo plast. S Študijo 7/0 raziskujemo delujoče pristope pri nastajanju v generativni umetnosti, kjer lahko preprosta začetna postavitev kompleksnega sistema producira presenetljive pojave.
GPS-sprejemnik smo pritrdili na mizo, ga vključili in ga 7 dni, 7 ur, 16 minut in 11 sekund pustili v funkciji »nariši pot«. Čeprav je idealni GPS-izpis za negibljiv objekt ena sama točka, je ta postavitev zabeležila 8.438 položajev na 34,7 kilometra dolgi poti na površini 2,1 kvadratnega kilometra. Pot je posledica omejene natančnosti GPS-sprejemnika, ki deluje v zgradbi ob spremenljivih vremenskih pogojih, ter nenatančnosti GPS-infrastrukture.
Z vsemi zabeleženimi časovnimi žigi in tridimenzionalnimi položaji smo animirali horizontalne položaje (dolžina/širina). V prvi animaciji izoliramo trenutnega 2,25 odstotka (780 metrov) poti, kar razkrije dinamiko, ki jo generirajo napake, v drugi sledimo trenutnemu 2,25 odstotka stavbe in izrišemo celotno pot. Vsaka od animacij je dolga okrog 5 minut in prikazuje vse vrednosti podatkovnega niza.

Dejan Grba je medijski umetnik, avtor in predavatelj. Kot razstavljalec, kustos in predavatelj je deloval na mnogih inštitucijah, med drugim na naslednjih: ADM/NTU v Singapurju, SIVA v Šanghaju, Univerza Syracuse, ZKM, IFA, GfZK Leipzig, Montevideo v Amsterdamu, muzej MiP na Dunaju in Muzej sodobne umetnosti v Beogradu. Je gostujoči izredni profesor na Šoli za umetniško oblikovanje in medije na univerzi NTU v Singapurju, ustanovni vodja Oddelka za nove medije na Fakulteti za likovno umetnost v Beogradu in profesor doktorskega programa digitalna umetnost na Univerzi za umetnost v Beogradu.

Philippe Kocher je glasbenik, skladatelj in raziskovalec. Študiral je klavir, elektroakustično glasbo, teorijo glasbe, kompozicijo in muzikologijo v Zürichu, Baslu, Londonu in Bernu. Njegovo umetniško in znanstveno delo obsega instrumentalno in elektroakustično glasbo, zvočne instalacije, algoritmične kompozicije in računalniško generirano glasbo. Je raziskovalec na Inštitutu za računalniško glasbo in zvočno tehnologijo v Zürichu in predavatelj na Visoki šoli za umetnost v Zürichu.

//dejangrba.org/dejan-grba/en